Miért nem próbálta az emberek más galaxisokat rendezni?

32
Isaac Asimov Robot / Empire / Alapítvány sorozatában az emberek a második gyarmatosítási hullám során telepítették (valószínűleg) az összes lakható világot a galaxisban, de nem többé. Amennyire emlékszem, nem tettek kísérletet más galaxisok gyarmatosítására, legalábbis a birodalom bukása előtt.

Emlékszem arra, hogy az egyik könyvben olvasom, hogy a hiper-csillagú utazás lehetővé tette az emberek számára, hogy még a Tejút határain túl is elérjék az embereket, de nem emlékszem rájuk, hogy ezt teszik, vagy semmi oka annak, hogy ne.

Akkor megpróbálták túlmennie a Tejúton, és nem emlékszem? Ha igen, miért nem rendeztek semmilyen extra-galaktikus bolygót? Vagy ha tényleg nem próbáltak, miért nem?

A kiterjesztett Asimov univerzumra utalok (beleértve az Asimov utáni második alapítvány trilógiáját: Alapítvány félelme, Alapítványa és Káoszja, Alapítvány diadalja).

    
készlet Ionuț-Claudiu Herciu 25.06.2014 16:21
forrás

6 válasz

24

A Alapítványban és a Földön Golan Trevize megállapítja, hogy problémát jelent az intergalaktikus utazás kísérlete. Különösen megemlíti, hogy minden kísérlet arra, hogy még a Tejút és a legközelebbi galaktikus szomszédunk között is utazzanak (a két Magellán felhők ) teljes kudarcot vallott.

Azt állítja, hogy a saját galaxisát teljes mértékben uraló versenyen elegendő erőforrás és idő áll rendelkezésre a galaxisok közötti utazás nyilvánvalóan igen jelentős technológiai nehézségeinek leküzdésére.

Továbbá a Ugrás-meghajtó technológia , amely azonnali tranzitot tesz lehetővé bármelyik hely között a galaxis nem tűnik extra-galaktikusnak. Ennek az a következménye, hogy míg a Jump Drive lehetővé teszi, hogy a galaxisban bárhová utazhasson, a galaxison kívüli utazás megköveteli, hogy vakon ugorjon (ami mindig halálra ér), vagy normál térben utazzon alvilágítási sebességeken. p>

Trevize said, "Listen to me again. Just outside the Galaxy are the Magellanic Clouds, where no human ship has ever penetrated. Beyond that are other small galaxies, and not very far away is the giant Andromeda Galaxy, larger than our own. Beyond that are galaxies by the billions.

"Our own Galaxy has developed only one species of an intelligence great enough to develop a technological society, but what do we know of the other galaxies? Ours may be atypical. In some of the others-perhaps even in all-there may be many competing intelligent species, struggling with each other, and each incomprehensible to us. Perhaps it is their mutual struggle that preoccupies them, but what if, in some galaxy, one species gains domination over the rest and then has time to consider the possibility of penetrating other galaxies.

"Hyperspatially, the Galaxy is a point-and so is all the Universe. We have not visited any other galaxy, and, as far as we know, no intelligent species from another galaxy has ever visited us-but that state of affairs may end someday. And if the invaders come, they are bound to find ways of turning some human beings against other human beings. We have so long had only ourselves to fight that we are used to such internecine quarrels. An invader that finds us divided against ourselves will dominate us all, or destroy us all.

Úgy tűnik, hogy a Trevize azt mondja, hogy nincs elméleti felső határ a ugrás távolságára, de a gyakorlatban az emberi ugrás technológia tartománya korlátozott. Nem tudjuk, hogy ez az energiaszükséglet, a navigációs nehézség vagy más ok miatt van-e.

A saját galaxisunkat tekintve a Tejút körülbelül 120 000 fényévnyi átmérőjű. A Magellán-felhők körülbelül 150 000 fényévnyire vannak. (Ha az emberek soha nem érik el a felhőket, az azt jelenti, hogy az emberi hajók száma nem volt elegendő ahhoz, hogy egyetlen ugrásnál áthaladjon a Tejút.)

A legközelebbi másik fő galaxis a Andromeda , amely 2,5 millió fényév van, több mint 16-szor a felhőknél.

    
válasz adott 25.06.2014 17:17
forrás
16

Bizonyára technológiai kérdések vannak itt. Azonban azt javaslom, hogy ezek a kérdések csak azért léteznek, mert a robotok eddig elnyomtak minden olyan technológiát, amely megoldaná őket.

Lásd Richard idézetét az Alapítvány Edge-től. Közvetlenül beszél az intergalaktikus civilizációk veszélyeiről. Az Alapítvány élén is megtudjuk, hogy a robotok, különösen Daneel, rendszeresen manipulálják az emberiséget több tízezer évre. Az emberiséget elfelejtették a robot technológia elhagyására, a Föld mögött hagyására, a Birodalom létrehozására, majd az Alapítványra, és Gaia figyelmen kívül hagyására, amíg készek. Feltételezhetjük, hogy a robotok még sok más módon is részt vettek.

Azt is megtudjuk, hogy a robotok megpróbálják a Gaia-t Galaxia-ba vinni, kifejezetten , hogy ellensúlyozzák az esetleges intergalaktikus fenyegetéseket.

Mi történne, ha az emberiség túl korai ellenséges intergalaktikus idegenekkel találkozna? Néhány bátor felfedező cselekedetei potenciálisan megzavarhatják egy nagyszabású konfliktust egy másik galaxissal. Galaxia nélkül az emberiség nem képes megbirkózni ezzel.

A robotok biztosan lépéseket tesznek annak megelőzésére. Végtére is, ha minden emberiség fenyeget, létezik a nulla törvény a cselekvésre. Elfojtották a technológiát, és sokszor korábban irányították az emberi törekvéseket. Kiváló motivációjuk van itt is. Megakadályozták, hogy az emberiség pontosan ugyanúgy hagyja el a galaxist, hogy megakadályozta, hogy az emberiség nagy része találkozzon Gaia-val, és pontosan ugyanezen okok miatt.

    
válasz adott 25.06.2014 19:46
forrás
8

A TTBOMK Asimov nem adta kifejezetten az okot, de hadd javaslom, hogy ez azért van, mert nyilvánvaló a pszicho-történésznek :)

A legfontosabb gazdasági törvény a visszaesés csökkenése. Az ókorban az agráralapú társadalmak letelepedtek a & a leggazdagabb földeket először kizsákmányolták, mert több terményt termelnek ugyanarra az erőfeszítésre.

Asimov azt javasolja, hogy a Tejút messze nincs teljesen feltárva, ami érthető, mivel a Tejút 100 milliárd csillagot tartalmaz. Például a Föld helyét elfelejtették.

És ez így van: akkor is, ha rendelkezik a technológiával és a az Andromédához való hozzáférés hatalma, gazdaságilag buta lenne megpróbálni és bővíteni, mielőtt kihasználná a jelenlegi galaxisban rejlő lehetőségeket.

    
válasz adott 25.06.2014 18:03
forrás
7

A A galaxis Hitchhiker útmutatójának parafrázisához igazán nagy a hely, és az intergalaktikus tér annyira elgondolkodóan hatalmas, hogy nem hinne el.

Saját galaxisunk, a Tejút , körülbelül 120 000 fényévnyi átmérőjű.

A legközelebbi másik fő galaxis a Andromeda , amely 2,5 millió fényévre van.

A IIRC Asimov homályos volt a gyorsabb és könnyebb utazás sebességéről és képességeiről az Alapítvány univerzumban. De ha egy évbe telik a galaxisunk áthidalása, több mint 20 évbe telik az Andromeda elérése.

Lehet, hogy ez túl messze volt ahhoz, hogy komoly kísérletet tegyen az Andromeda telepítésére. Különösen az emberi űrhajók körén kívül eshet - az intergalaktikus tér nagyon, nagyon üres, és valószínűtlen, hogy lenne lehetőség arra, hogy tankoljon a 20 éves út során.

    
válasz adott 25.06.2014 17:16
forrás
6

Az Asimov Jump Drive nem ugrott különösebben egyetlen ugrásnál. A hajók nagy távolságra utaztak egy ugrással, a következő számítással és újrakezdéssel. Amint mások azt mondták, nyilvánvalóan ez elég gyors volt a Tejútban, hogy a kohéziós társadalmat együtt tartsák.

De a hajók, még a katonai is, nem tudtak bárhová vagy bármilyen távolságra ugrani. Így tudta Bel Riose elvégezni módszertani támadását az Alapítvány ellen azáltal, hogy elfoglalta az Alapítvány által elfoglalt kulcsfontosságú helyeket. Ha az Alapítvány flottája csak át tudna ugrani Trantorra és nuke-ra, akkor ez a kampány semmi értelme. A legvalószínűbb oka az, hogy a hajóknak tankolnia kell és újra kell tölteniük az olyan fogyóeszközöket, mint a levegő, gyakran ismert világokban, így ha Riose elvette azokat, a szövetségeknek meg kell harcolniuk, ahol felkészült rá.

Tehát a legvalószínűbb oka az, hogy a Magellán felhőkhöz tartozó hajónak minden olyan üzemanyagot és levegőt kell szállítania, amellyel az utazáshoz szüksége lenne, és a szorzóterhelés csak praktikus. És egy teljes galaxissal kitölteni, miért zavar?

    
válasz adott 26.06.2014 20:58
forrás
2

Ahhoz, hogy ugorjunk az A pontból a B pontba, ismernünk kell a B koordinátáit az A referenciakeretben. Hogyan állapíthatja meg, hogy ha még soha nem ugrott be B-re? Oktatottan kitalálni kell, ami nagyon kockázatos lehet.

A hiperhajtás első napjaiban A és B általában közeli csillagok. Az oktatott találgatás a B helyes mozgását a helyi csillagkörnyezetben kompenzálja (A-nál), figyelembe véve azt a tényt is, hogy látod, hol van B-nem, ahol B -is- (relativitás). De a csillagok egy adott csillagrégióban gyakran nagyjából párhuzamosan mozognak, plusz, ha B N-es évek távol van, a B pozícióváltozása az elmúlt N év során meglehetősen kicsi a szomszédaihoz képest. Tehát a galaxison belüli rövid ugrások viszonylagos biztonsággal könnyen feltérképezhetők; kiterjeszti azt, hogy több ezer évre egyre növekvő bizalommal bővüljön, és a galaxist jól fel lehet térképezni.

Ezzel ellentétes a Tejútról Andromedára ugrás. Először 2,5 millió évet kell viszonylagos mozgásból kiegyenlíteni. Az egyenes vonal mentén történő extrapoláció eléggé hajlamos lesz, mindkettő miatt, mert nem tudjuk pontosan mérni az Androméda aktuális irányú mozgását, és mivel nem tudjuk pontosan kompenzálni más galaxisok kumulatív gravitációs hatását. Tehát az első ugrás néhány nagy véletlen összegből ki van kapcsolva.

Most (kivéve, ha nagyon szerencsés) vagyunk az intergalaktikus tér közepén, megpróbáljuk kijavítani a találgatásunkat, amit látunk. De hol vagyunk pontosan Andromedához képest? Könnyen mozgathatnánk hajónk 100.000 fényévét bármilyen irányban, a külső nézet megváltoztatása nélkül, kivéve nagyon pontos mérések mellett. És meg kell ugranunk a többi pontra, hogy képesek legyünk mérni Andromeda relatív mozgását (ahogy az az első úticélból látható). De hogyan hozhatunk létre egy helyi koordinátarendszert - teljesen semmivel -, de a hajónkat a közeli fix referencia?

AAAAHHHH! KÖZÖTT KÖVETKEZŐK!

    
válasz adott 21.03.2016 18:45
forrás

Olvassa el a címkéken szereplő egyéb kérdéseket