Miért segített Davos Stannisnek Robert lázadása alatt?

23

A ASOIAF wikiben megállapítja, hogy " majdnem egy évvel az Storm's End, Davos átvette magát a Redwyne-blokád futtatásához, hogy a hagyma és más élelmiszerek csempészjenek a kastélyba .

Ha magára vinné ezt, akkor nyilvánvalóan senki sem utasította őt, hogy segítsen az ostromolt várban. Stannis maga is kijelentette, hogy az ostrom alatt mindent elfelejtett, amit testvére, Robert és a többi lázadó elfelejtett, így ez legalábbis igaznak tűnik. Ha jól emlékszem, soha nem említi egyik fejezetében sem, hogy bárki kérte, hogy segítsen Storm végére.

De miért kockáztatná Davos halálát, hogy segítsen Stannisnek előzetes ösztönzés nélkül?

Az egyetlen dolog, amire gondolok, az arany, de Davos nem tűnik különösen egy mohó embernek. Úgy tűnik, hogy állandóan gyanúsítja azt a tényt, hogy lovagságra emelték, ezért nehezen hiszem el, hogy úgy döntött, hogy ilyen nagy kockázatot vállal ebből az okból. Úgy tűnik, minden más Úr meglepődött, hogy Stannis úgy döntött, hogy ezt teszi, így nyilvánvalóan sokkal nagyobb jutalomnak tűnik, mint amilyennek várható volt.

Ezen túlmenően, ha senki sem kérte Davostól, hogy csempészjen be az ételeket a kastélyba, hogyan tudta, hogy olyan rosszul járnak, hogy megköveteljék az ételeket, amit hoztak? Valószínűleg az egész országban jól ismert volt, hogy a vihar vége ostrom alatt volt, de lehetett volna, hogy ételkészletük hosszabb ideig tartott, mint a vár. Ebben az esetben hogyan lett volna biztos abban, hogy egyáltalán jutalmazást kap a cselekedeteiért?

Van-e arra utaló jel, hogy Davos motivációja az élelmiszer csempészésére a Storm végére volt?

    
készlet Mike.C.Ford 21.09.2016 16:21
forrás

2 válasz

25

"A magára vétel" nem zárja ki a pénzváltást.

Davos nem érdekli a személyes luxust, de nagyon törődik a családjának biztosításával. Robert Rebellion idején Davos rendkívül professzionális és sikeres csempész volt, így már jelentős összegeket kellett felhasználnia.

Feltételezhetjük, hogy Davos azt akarta, hogy Stannis megfizesse a segítségét. A gárda elfogyott az ételből, de ahogy a vihar vége volt a Baratheon család otthona, arany és ékszerek voltak. Feltételezhető, hogy Davos azt tervezte, hogy Storm's End-be lép be az élelmiszer rakományával; hagyja el azt a módot, ahogy jött, nagy pénzösszeggel; és soha nem látja újra Stannist.

Davos is érezhetett károkat a gárdaért, vagy a bátorságért. Ezek az érzések önmagukban nem voltak elégségesek ahhoz, hogy Davos kockáztassa az életét és a személyzetének életét; de lehet, hogy segítettek motiválni, hogy ilyen kockázatos munkát végezzen.

Végül Stannis ismert volt a becsületérzetéről. Davosnak reménykednie kellett a tisztességes jutalomért; de Stannis „tisztességes” ötlete szinte biztosan nem az volt, amit Davos várt. Stannis mindketten sokkal többet jutalmazott Davosnak, mint pénzzel (így lovaggá és egyik fő tanácsadójává tette), és megbüntette (ujjhézagok levágása).

A kérdés második részének megválaszolása:

If no one had asked Davos to smuggle food into the castle, how did he know they were in such a bad way as to require the food he brought?

Davos útja idején a Storm's End majdnem egy éve ostrom alatt állt. Legalábbis régen elfogyott volna a friss élelmiszer. Ez hajlamosak lettek volna rémülésre és hasonló betegségekre, és Davos rakományát nagyon üdvözölték.

    
válasz adott 21.09.2016 17:04
forrás
4

Helyes, hogy a motiváció arany volt. A GRRM 2012-ben megerősítette egy online interjúban.

During Robert's rebellion, what brought a simple smuggler like Davos to take sides in the war by helping Stannis and the starving garrison at Storm's End?

(George laughs) Because he had onions! And so he thought to himself: "Where can I sell these at the best price? If I take them to King's Landing they'll pay me the price of onions, but if I take them to people dying of hunger they'd certainly pay me better."

    
válasz adott 13.11.2017 21:55
forrás

Olvassa el a címkéken szereplő egyéb kérdéseket