Az EU-n belüli és az úton járó uniós polgárokra vonatkozó korlátozások?

8

Én egy uniós ország állampolgára vagyok, szeretnék az EU-n belüli utazásomat más országokban dolgozni. Szükségem lenne-e munkaengedélyre egy másik uniós országban történő foglalkoztatásra?

Csak ideiglenes munkát várok, amikor országról országra megyek. Vagy vannak korlátozások?

    
készlet Chandough 24.10.2013 20:05
forrás

1 válasz

7

A munkavállalók szabad mozgása az EU egyik alapvető építőköve, és az uniós polgároknak nem kell előzetes engedélyt kapniuk az EU más országaiban történő munkavégzésre.

A gyakorlatban egyes országok korábban (és talán még mindig) valamilyen formában adtak meg „tartózkodási engedélyt”, de az EU-n kívüli állampolgárokkal ellentétben jogosultak arra, hogy (azaz formálisan az engedély csak dokumentálja a előzetes bejelentését) meglévő szerződési jogok, nem az ország hatóságai feladata, hogy Önnek egy vagy sem). Tapasztalataim szerint ez egy olyan formalitás, amit a munka megkezdése után fejeztek be, semmi sem történik, ha nem kap egyet.

Például Írországban párszor megjelentem a helyi rendőrségen, ahol látszólag csak egy garda ismerte az eljárást, és soha nem volt ott; kollégái csak azt mondta, hogy ne zavarjam. Hollandiában kaptam egyet a városi közigazgatásból, ahol megkérdezték, hogy akarok-e egyet vagy sem, és azt mondták, hogy többnyire hasznos a dolgok egyszerűsítése, mint például a jóléti juttatások megszerzése, ha elvesztem a munkámat, stb. de úgy vélem, hogy csak néhány évig az országban élhetsz, és nem tudsz „bevásárolni”, és csak erre az országra költözhetsz.)

Mindez még nem igaz Románia, Bulgária és Horvátország állampolgáraira, akik bizonyos országokban még mindig korlátozottak, legfeljebb 7 évig, miután országuk csatlakozott az EU-hoz átmeneti szabályok szerint, és néha sokszor át kell mennie. bürokrácia a munkavállalási engedély megszerzéséhez.

Természetesen, ha szabályozott szakmát szeretne gyakorolni (ügyvédekkel és orvosokkal kezdve, de néhány országban a lista valóban hosszú), akkor el kell ismerni a képesítéseit. Az ilyen jellegű dolgok lehető leghatékonyabb működése nagy része annak, amit az EU csinál, de ez valószínűleg nem jelent problémát a rövid távú munkahelyek számára. Sok országban meg kell kapnia egy adó- / egészségbiztosítási számot is, amelyet a helyiek a születésük óta rendelkeztek volna, és hogy a munkáltatóknak szüksége lesz rá.

Bizonyos országokban gyanítom, hogy törvényesen működik, azt is jelenti, hogy a helyi közigazgatásban lakóhellyel kell regisztrálnod, függetlenül attól, hogy mikor akarsz tartózkodni (Németországban, Svájcban, Hollandiában a lakosoknak hivatalosan regisztrálniuk kell a változásokat) a mozgás napjain belül - a hátborzongatónak érzi magát, de a gyakorlatban nagyon könnyű. Tehát még mindig van néhány bürokrácia, még akkor is, ha nem szükséges engedély önmagában .

Továbbá, néhány védelmi, egészségügyi vagy szakpolitikai álláspont zárható le más EU-országok polgárai számára (de nem biztos, hogy minden közszféra munkahelye). Az összes információ ezen a a hivatalos EU-honlapon nagyon jó.

PS: A bevándorlás ezen a webhelyen túlnyomórészt nem téma, de ismét kérdéseink vannak a Grúziában vagy Argentínában való munkavégzéssel kapcsolatban, és ha Ön az egyik tagállam állampolgára, az uniós szabályok nyilvánvalóan lehetővé teszik, hogy dolgozzon rövid időre Európa-szerte utazva.

    
válasz adott 24.10.2013 21:53
forrás

Olvassa el a címkéken szereplő egyéb kérdéseket