Volt-e jelentős különbség a Gollum és a Smeagol között a Gyűrűk Ura?

3

Ezt a kérdést lehetetlen megválaszolni, de azt kérdezem, mit mondott Tolkien erről a kérdésről, nem arról, hogy mit gondolnak róla személyesen.

A filmekben úgy tűnik, Smeagol nagyon különbözik a Gollumtól. Ez a különbség kevésbé konkrét a könyvekben (legalábbis ott, ahol most vagyok - A mocsarak áthaladása a A két toronyban ). Általánosságban elmondható, hogy Smeagol sokkal emberiebb (jobb szó hiánya), engedelmes, figyelmes és barátságos, és legalábbis úgy tűnik, kevésbé foglalkozik a Gyűrűvel, mint Gollum; Gollum csúszós, rosszindulatú, veszélyes, kellemetlen, megbízhatatlan és összekötő, és csak az ő "értékes" -jéről gondoskodik.

Az a gondolat, amely ezt a kérdést keltette, a filmekből származik, ahol Frodo a Smeagolot átadja Faramirnak (bár vonakodva és mert nincs más választása). Gollum ezt megragadja, hogy meggyőzze Smeagolt, hogy igaza van egészen, és Frodo tényleg az ellensége volt. Smeagol egy darabig ellenáll, de végül relents, és Gollum még egyszer előtérbe kerül. Ez csodálkoztatta, mi történt volna, ha Frodo nem tűnt el, hogy elárulja Smeagolt. Kíváncsi vagyok, vajon a Smeagol és a Gollum közötti különbség olyan kemény-e a könyvekben, mint a filmekben.

Nem érdekel, hogy melyik személy erősebb, és melyik személy nyer a végén. Még akkor is, ha Smeagol olyan megbízható, mint amilyennek látszik, a Ring biztosan előbb-utóbb lesz.

Most azonban, mielőtt eljutnának Mordor és Gollum / Smeagol döntő fontosságú "csinálni vagy meghalni" pillanatára, kénytelen választani Frodó és az értékes között, Smeagol valóban különbözött a Gollumtól? Ha szándékai - bár feltételes és átmeneti - lehetett volna - jó? Természetesen Gollum mindig nyerni fog a végén, de vajon Smeagol valaha is szándékosan ellenzi-e őt?

Vajon Smeagol valaha is érdekelte Frodót, mint a fickót, aki megtörtént a gyűrűvel? A Smeagol elgondolta Gollum-ot, ahogyan a filmekben? Smeagol - akár részben is - azt akarja, hogy a Ring elpusztuljon? Amikor Smeagol megmenti Frodó életét, vagy megvédi őt, csak azért csinálja, hogy megvédje a Gyűrűt, vagy van-e valódi aggodalom maga Frodóval? A halott mocsarakban, amikor Sam meghallja Gollumot és Smeagolt, miközben Frodó alszik, Smeagol kezdetben elutasítja - egészen szépen -, hogy még fontolja meg a Frodó sérülésének lehetőségét, és - meglepően - még Gollum is egyetért:

Not hurt the nice hobbit, of course, no, no.

Azonban Gollum több mint hajlandó megsebezni Samet:

Make the other hobbit, the nasty suspicious hobbit, make him crawl, yes, gollum!

A Smeagolnak nincs problémája; ahelyett, hogy ellenezné Sam sérülését, csak azt ellenőrzi, hogy Frodo ne sérüljön. Gollum egyetért azzal, hogy Frodo nem fog bántani, majd megpróbálja aláásni Smeagol Frodo iránti szeretetét. Rámutat arra, hogy Frodo egy zsákmány, és egy Baggins ellopta az értékeset; még akkor is, ha Frodo nem a tolvaj, soha nem próbált visszaadni az ellopott ingatlant. Gollum ragaszkodik ahhoz, hogy minden Bagginses az ellenség. Ismét Smeagol ellenáll:

No, not this Baggins!

A Gollum csak akkor kap földet, ha kicsit megváltoztatja a témát, és Smeagolt arra gondolja, hogy milyen csodálatos lenne az értékes vissza. Elkerüli azt a kérdést, hogy hogyan tudnák a drágaköveket sérülni - valószínűleg megölve - Frodót, és Smeagol elveszi a csalét anélkül, hogy észrevenné ezt a mulasztást. Gollum óvatosan vezeti a Smeagolt, festeni a képeket a fejében, hogy mennyire nagy lesz újraegyesülni az értékesével. Végül leesik a bombát - el kell hozni Frodót és Samot a Shelob lábaira, és hagyják, hogy foglalkozzanak a hobbikkal. Smeagol kinyílik a trance-ból, és rémülten visszahúzódik - még mindig nem hajlandó elgondolkodni arról, hogy a "szép hobbit" kárt okoz. Gollum csalódottan dobja a témát, mondván, hogy talán túl hamar megölni a hobbitokat; ott a beszélgetés befejeződik.

Szóval a kérdésem az: vajon a különbség Smeagol és Gollum között olyan erős, mint amilyennek látszik? Van itt valódi konfliktus? Mit mondott Tolkien erről a témáról?

    
készlet Wad Cheber 18.05.2015 01:51
forrás

1 válasz

15

Mint sok dolog esetében, a

válasz adott 18.05.2015 03:41
forrás

Olvassa el a címkéken szereplő egyéb kérdéseket