Melyek a Trimmable Horizontal Stabilizer előnyei?

14

Melyek a Trimmable Horizontal Stabilizer (THS) előnyei? Például egy THS-t használnak néhány Airbus és Embraer repülőgépen. Mi a legfontosabb előny, és miért nem rendelkeznek más sikeres repülőgépekkel ilyen típusú vízszintes stabilizátorral?

ACCBY-SA3.0alatthasználtkép( Forrás ). A jobb oldali THS ábrázolása egy ERJ-170-en

Megjegyzés: Csiszolható vízszintes stabilizátor (THS) különbözik mind a Stabilator -tól, mind a vízszintes stabilizálótól, amelynek trimmelhető Elevator

    
készlet kepler22b 05.02.2016 03:18
forrás

4 válasz

9

A fő előny a kisebb elhajlási szögek. Ez két esetben hasznos:

 • Ha magas emelőberendezéseket használnak, a szárnyra ható nyomás középpontja a szárnyakord egyharmadával visszafordul. A szárnyas szárnyak a hátsó él mögött szárnyrészt adnak, és a hornyos szárnyak nagy szívási csúcsokat képesek létrehozni. Az eredmény egy hatalmas változás a burkolatban, és az empennage-nek most nagylelkű erőhatást kell generálnia. A felvonó megváltoztatása önmagában az emelvényen önmagában meghaladja a maximálisan megvalósítható elhajlási szöget, és nem hagy semmilyen mozgásteret a vezérlésre. A stabilizátor előfordulásának beállításával a felvonó a semleges állás közelében tartható, és fenntartási tartalékokkal rendelkezik.
 • A transzonikus repülés során a lift nem mindig rendelkezik lineáris jellemzőkkel. A felvonóhajlítás miatt kialakuló kontúrszakadás rázkódásokat idéz elő, amelyek viszont áramlás-elválasztás , amely csökkenti a vezérlés hatásosságát, és akár a vezérlési jellemzőt is megfordíthatja. Mivel a átmenet a szubszonikusról a szuperszonikus repülésre visszafelé tolja a felvonó közepét, az empennage-nek csökkentő erőt kell adnia, amikor a légi jármű gyorsul a transzonikus sebességtartományban. Előfordulhat, hogy a felvonó elhajlása nem képes a kívánt emelésváltásra, és csak úgy állíthatja be a stabilizátort, hogy a felvonó semleges maradjon.

Az idősebb repülőgépek a légcsavarok korában alsó szárnyakkal és kevésbé erős szárnyakkal rendelkeztek. A szárny közepe a szárnyakkal kevésbé változott, így egy stabil stabilizátor elegendő volt. De ha a szárnyak betöltése a jet szintre emelkedik, és a szárny hornyolt fojtószárnyak , egy mozgatható stabilizátor elkerülhetetlen.

    
válasz adott 05.02.2016 08:36
forrás
4

A trimmable vízszintes stabilizátorok (THS) a repülőgépek és a nagy közlekedési repülőgépek többségében találhatók (például a C-17 globemaster III). Ezek általában a repülőgép vágási rendszerének részét képezik, ellentétben a hagyományos felvonókkal vezérelt felvonókkal (mint például a yoke stb.). A THS néhány fontos előnyt kínál, mint például:

 • A szükséges emelőhajlási szögek kisebbek a vágott repülőgépek esetében, és a rendszer teljes emelési szöget zár be szélsőséges szögben.

 • Ha a stabilizátor nincs kivágva, az (emberi vagy automatikus) pilótának folyamatosan módosítania kell a vezérlőket, hogy megakadályozzuk, hogy a repülőgép felfelé vagy lefelé emelkedjen a szükségesnél.

 • A lift és a stabilizátor összehangolása csökkenti a húzást.

 • Lehetővé teszi, hogy szélesebb körű legyen a c. a lift-trim laprendszerhez képest.

A THS használatára vonatkozó döntés (vagy sem) a tervtől függ. Például a BAe 146 fix farok síkja volt a komplexitás csökkentése érdekében (részben az élvonal eltávolításával érhető el) léc). A THS összetettebbé teszi a rendszert, és néhány balesetben részt vett, mint például a Alaska Airlines 261. járata és < a href="http://lessonslearned.faa.gov/ll_main.cfm?TabID=3&LLID=64&LLTypeID=2#"> China Airlines Flight 140 .

A stabilizátor vagy az összes mozgó lemezt teljesen eltérő (lift nélkül), és többnyire szuperszonikus repülőgépekben használják. Elsősorban annak a problémának a leküzdésére használják, ahol a felvonó használhatatlanná válik a hátsó sík által előidézett sokkhullámok és a Mach tuck problémája miatt. A légi járművek elleni küzdelem, mivel ezek nagy távolságot biztosítanak a kisebb ellenőrzési erőfeszítésekhez. Ezenkívül a görgős vezérlést differenciálmozgás útján használják.

A polgári légi járművekben Lockheed L-1011 Tristar használt stabilizátorokat.

Kép a tristar500.net-től

Néhány GA repülőgépen is használják (például Piper Cherokee); a stabil stabilizátor túlzott korrekciót eredményezhet - ezt részben ellensúlyozza egy anti-servo fül segítségével.

    
válasz adott 05.02.2016 15:53
forrás
0

Néhány EASA-val kapcsolatos kérdés az ATPL-re utal arra a tényre, hogy a stabilizáló berendezés kevésbé érzékeny a flutterre, mint a felvonókhoz

    
válasz adott 20.02.2017 20:11
forrás
0

A THS létezésének három oka van.

 • A repülőgépek nagy sebességű tartománya.
 • A nagyméretű kivágás a szárnykonfiguráció, a lécfülek stb. változásaival változik.
 • A GRAVITY KÖZPONTjának nagy választéka, amely lehetséges.
 • a hátsó repülőgép által előidézett húzás csökkentése, különösen a körutazás során, így jelentősen javítva a tartományt.
 • válasz adott 27.08.2016 05:58
  forrás

  Olvassa el a címkéken szereplő egyéb kérdéseket