Ha egy lény a gáz halmazállapotú formában van, és esik az eső, mi lenne az adott lényhez?

12

Ha egy játékos eljuttatja a füstgáz formát egy teremtményre, és miközben a teremtmény abban a formában volt, esett az eső, mi lenne a lényhez?

    
készlet Voj Lmef Dos Mil Nueve 22.04.2015 23:43
forrás

3 válasz

25

D & D 5e csak nem ez a szimulátor

A kérdés nem válaszolható a közzétett D & D szabályokkal, mivel a játék nem célja, hogy szimulálja az ilyen interakciókat „reálisan”. A gáznemű forma célja a mozgás és a védelem különböző előnyeinek biztosítása a felhasználó számára, és bár vannak korlátok, nem véletlenül halálos. A D & D-ben az időjárást gyakran használják a légkör biztosítására, és a DMG-ben a mechanikai részletekre adott kis hely nem foglalja magában ezt a feltételezett helyzetet.

Gáznemű forma

A helyesírás leírja a szabályok által kifejtett előnyöket és korlátozásokat, és semmit nem mond az esőről. Bár a leírás szerint:

The target can pass through small holes, narrow openings, and even mere cracks , though it treats liquids as solid surfaces,

ennek célja, hogy lehetővé tegye a kedvezményezett számára, hogy gázként mozogjon, bizonyos előnyökkel járjon, de a folyadékok szilárd testei, például a folyók, tavak, tengerek stb.

Eső a D & D-ben

DM-ként főként a légkör biztosítására használok időjárást, és ezt a megközelítést támogatják néhány tanácsadó a DM-nek a Starter készletben:

Describe the party's overland travels as vividly as you like, but keep the story moving. "You walk for several miles and encounter nothing of interest" is far less evocative and memorable than, "A light rain dampens the rolling plains as you travel north. Around midday, you break for lunch under a lonely tree. There, the rogue finds a small rock that looks like a grinning face, but otherwise you see nothing out of the ordinary." (Lost Mine of Phandelver, 27)

Természetesen az a tény, hogy a DM leírta, hogy enyhén esik az eső, a DM mérlegelési jogkörében bizonyos mechanikai következményekkel járhat (pl. a falak csúszósak, így a DC magasabb, hogy felemelje őket). De az egyetlen általánosan alkalmazható mechanikai információ az esőről, amit tudok, a DMG-ben található. 110:

HEAVY PRECIPITATION: Everything within an area of heavy rain or heavy snowfall is lightly obscured, and creatures in the area have disadvantage on Wisdom (Perception) checks that rely on sight. Heavy rain also extinguishes open flames and imposes disadvantage on Wisdom (Perception) checks that rely on hearing.

Ne feledje, hogy ez csak szélsőséges időjárási viszonyokat írja le ( nehéz eső, nem eső), és semmilyen esetben nem említik a mágikus hatásokat, mint a gáznemű forma.

    
válasz adott 23.04.2015 00:46
forrás
12

A gáznemű varázslat azt mondja, hogy az érintett teremtmény szilárd felületként kezeli a folyadékokat, de az eső nem felület. A kérdés folyadékdinamikáját tekintve elképzelném, hogy az esőcseppek áthaladnának a varázslat célpontján, és a gáz halmazállapotú teremtmény összeomlik az ébren. Egy szerepjáték-szempontból valószínűleg csiklandozna.

    
válasz adott 23.04.2015 00:43
forrás
7

Az 5e-ben nincs megosztva az íz szöveg és a szabály szöveg között.

A gáz halmazállapotú formájának leírásában elmondjuk, hogy a folyadékokat szilárd felületekként kezelik valaki a gáz halmazállapotú formában.

Ez néhány módon olvasható. Érdekes elolvasási mód az, hogy az eső egyfajta jégesőnek tekinthető - a cseppek elfordulnak a lényről (mintha minden esőcsepp folyékony felülete szilárd felület lenne).

Egy másik olvasás az lenne, hogy a folyadékcseppeket egyáltalán nem lelassítaná a gáznemű forma (mivel az űrlap nem túl szilárd), de a "gáz" formáján "elszakadna". Ezt úgy lehet értelmezni, mintha kárt okozna. Azt tanácsolom ellene: a repedések / kis lyukakon való átáramlás képessége és a nem mágikus károkkal szembeni ellenállás azt jelenti, hogy a "szomszédos" nem olyan fontos a gázalakú teremtmény számára.

A kettő keveréke is ésszerűnek tűnik. A víz áthalad a gázforma lényén, de úgy kezelje, mintha jégeső lenne. Tehát egy zsúfolt esőzés ugyanolyan kárt okozhat, mint egy jégeső vihar a normál teremtményhez (az ellenállás miatt felére csökken), ami őszintén nem minden olyan kár. Mire az eső elég intenzív lesz ahhoz, hogy "valódi" kárt okozzon, a szél inkább aggodalomra ad okot (mind a gázformák, mind a nem gázformák).

    
válasz adott 23.04.2015 04:26
forrás

Olvassa el a címkéken szereplő egyéb kérdéseket