Gyorsabb módja a petai hámlásnak? Parkia speciosa, keserű bab, Stinky Bean, Sator

2

Gyorsan keresem a Parkia speciosa -t, (úgynevezett Petai, Bitter Bean, Stinky Bean) , Sator).

Naponta több ezer petai sort feldolgozunk. Hatékonyabb módszereket kell találnunk a munkánk elvégzéséhez.

Célunk, hogy a babot bőre és belső bőre eltávolítsuk. A babnak tisztanek kell lennie, anélkül, hogy levágná.

A következő videó mutatja az aktuális technikát.
Videó megtekintése: link

Petai egy vastag külső bőrt tartalmaz, melyben babsorok vannak. A petai bab olyan magja, amely puha belső bőrrel van bevonva (más néven testa vagy vetőmag)

[A] a Parkia speciosa képe (a Wikipédiából) - mutatja a gyümölcsöt, ahogy azt a fáról szedték, és néhány babot megtisztítottak, és egyesek még mindig érintetlenek lágy belső bőr.

Megtisztítva

Nevágjaát

Megpróbáltam bármilyen technikát, eszközt vagy gépet keresni, de nem találtam jobb módszert, mint amit most csinálunk.

Bárcsak valaki válaszolna erre a legjobb megoldással.

    
készlet Nik 15.08.2016 03:46
forrás

1 válasz

2

Bár nem volt megpróbált válaszom, volt néhány spekulatív gondolataim, amelyek remélhetőleg hasznosak lehetnek. Lehet, hogy már megvizsgálta ezeket a lehetőségeket, vagy talán nem működnek, mely esetben nyilvánvalóan nem fognak segíteni ... de azt hittem, hogy felajánlhatom őket, mert úgy tűnik számomra, mintha működnének.

Megpróbálta szétvágni a hüvely hosszú széleit, amilyen közel van a babhoz? Úgy tűnik, hogy a hüvely a babok között van, így a hüvely nem fog kinyílni, mint a borsó, de ha megnyitható vagy kinyitható, lehet, hogy egyszerre kinyomtathatja az egész babot. Még ha nem is, ez sokkal könnyebbé teheti a babot a podból, ha nem kell az oldalról szabadon húzni. A hátránya az, hogy könnyű lesz a babok végein, különösen, ha nem sorolják fel a hüvelykujját - akkor érdemes egyidejűleg vágni a szakaszokat, nem pedig az egész podot.

Ez sokkal könnyebb lenne, ha van egy guillotine stílusú vágó, amely lehetővé teszi, hogy az egyenes vágásokat viszonylag könnyen és minimális erőfeszítéssel tegye. Gondoltam valamit, mint az alábbiakban, bár lehet, hogy inkább a konyhai használatra szakosodott, mint a papírt.

Alternatívmegoldásként,hamindkéthosszúoldalátlevághatjaahüvelyből-akkorhamindenbabotszeletel,ideálisesetbenababotlegalábbháromélenkeresztüllátja,lehet,hogyeltávolíthatjaababotahüvelynégyzetéből.forgódobbahelyezve.Anégyzetekegymásellendörzsölnének,ésidővelelválasztjákegymástólapodéleket,éshagyjákababotlazán,éshagyja,hogyabababelsőbőrtdörzsöljeegymásellen.Alazababotésapelyvátidőszakosankellelválasztani,hogyababoknesérüljenekmegtúlzottanköszörüléssel.Bárezalegtöbbbabonkéntműködik,havannakolyanmaradékbabok,amelyekvalójábannemlazulnakmeg,akkormanuálisanközelazonoshatékonysággalkezelhetők.

Nemtudom,hogymennyiideigtart,haegyetlentételtcsinálnánk,ezfügghetababtólésahüvelyektől,milyenszorosanvágjákőket,milyennagyésmennyiretelevannakatételek...deezelképzelhetőanagytételeketegyszerre,minimálisfelügyeletmellettvégezzeel,ígyhatékonyabbéskönnyebb,mégakkoris,hanem"leggyorsabb". Húztam az ötletet a sziklákhoz használt polírozó dobokról, amelyek a köveket leesik, de a kutatás során azt találtam, hogy a folyamat is hasonlít a csépléshez és a nyeréshez, ahogy a gabonafélék (mint a búza) esetében, hogy elveszítsék a nemesíthető héjat a belső gabonából - a skála csak némileg eltérő (és a speciális eszközök túlságosan specializáltak, de megpróbálhatod). Valójában ugyanaz a hatás érhető el a kereskedelmi keverőktől (vagy akár rendszeresektől is, a köteg méretétől függően), mivel a munkát a bab közötti súrlódás végzi.

A szögletes vágott hüvelyeknek önmagukban kell működniük, mivel könnyűek, lágyak (a kőhöz képest), és rengeteg élük van egymáshoz. A babod viszonylag sérülhetetlen, mert nehezebbnek kell lenniük, mint a pod szélén. Gyanítom, hogy jobban fog működni a nagyobb tételeknél, mert a súly a dörzsöléshez elegendő erőt fog adni, hogy a podot elválasztja, és rázza ki a babot. Ha a babot mind a négy oldalon a bab körül vágjuk, akkor a babot sokkal gyorsabban húznák ki, de ez azt jelenti, hogy a babot kivágjuk. Ha a másik pod csíkot az egyik oldalon hagyjuk, a babot háromra mutatva, valószínűleg majdnem olyan jó, és egy babra vágva kevesebbet kapunk, ami összeadhat nagy mennyiségben.

Azt is figyelembe kell vennie, hogy mindkét módszer nagyobb károsodást okozhat a babban (az egyenes vágásoktól szélezett széleinél, és a hasítás is lehetséges). Az is lehetséges, hogy a babokat kézzel kell feldolgozni. Az, hogy mennyire költséghatékonyak a folyamatok az emberek számára, sok tényezőtől függ.

    
válasz adott 19.08.2016 11:16
forrás

Olvassa el a címkéken szereplő egyéb kérdéseket