Miért nem használnak mozgatható rakétavetőgépeket a repülőgépekben?

2

Ha egy repülőgépben egy motor meghibásodik, akkor miért nem lehet mozgatható rakétavezetők a szárnyakban, hogy segítsen biztonságosan lerakni a repülőgépet?

    
készlet Thangaraj Sundaramoorthy 09.01.2015 15:03
forrás

3 válasz

26

< wonAll idő, amikor a kérdés "miért nem ..." , a válasz szinte biztosan a kereskedelemben van a súly, a karbantartási költségek, az üzemanyagköltség és a hasznosság. Ha sokat súlyoz, karbantartást igényel, tüzelőanyagot éget, és csak évtizedenként hasznos, akkor ez csak nem eredményes.

A rakétahajtóművek egy síkba helyezése nehéz lesz, azaz kevesebb utas vagy kevesebb üzemanyag vagy rakomány a fedélzeten. Mindezeket az extra súlyt körül kell repülni, üzemanyagot igényel. Szükségük lenne rendszeres karbantartási ellenőrzésekre, ami egy másik költség. És ezek csak nagyon, nagyon ritkán lennének hasznosak (a legtöbb repülőgépen ... soha).

Tehát a biztonsági kérdések teljesen félreérthetetlenek *, csak lehetetlen igazolni az új berendezések hozzáadását egy egyszeri élettartamú forgatókönyvhez, amely jobban kezelhető jó karbantartással, jó képzéssel és jó tervezéssel.

Ugyanez az érvelés az " miért nem több repülőgépnek van ejtőernyője? , " miért nem rendelkeznek rakétavédelmi rendszerekkel " , " miért nem rendelkeznek " légzsákokkal és sok más véletlenszerű elemgel.

* A biztonsági kérdések nagy rakétákkal foglalkoznak. A rakéták szabályozott robbanás . Mi történik, ha a robbanást nem ellenőrzik? Mi történik, ha a rakéták véletlenül bekövetkeznek, vagy egyszerre felrobbantanak? Még ha a rakéták mind a hasznossági teszteket, mind a költségeket elhaladták, még inkább növelnék a repülőgép kockázatait, nem pedig csökkenti.     
válasz adott 09.01.2015 21:10
forrás
9

"Mozgó rakétamotorok", a hajtásuktól függetlenül, a tolóerő vektorgazdálkodáshoz használatosak , AKA manőverezés , nem előre mozgás.

Ha valami vészhelyzetről beszélsz, JATO rakéta, akkor az oka az, hogy nagyon, nagyon kevés baleset történt szigorúan a motorhiba miatt történik. A legtöbb motorhiba (a US Airways Flight 1549 ) ellenére olyan magasságban történik, ahol a repülőgép biztonságos leszállási pontot tud választani, és csúszik a kifutópályához.

    
válasz adott 09.01.2015 21:23
forrás
2

A rakétahúzók előnye a hagyományos aerodinamikai vezérlőfelületek felett az, hogy űrben dolgoznak. Ez nem a kereskedelmi utasszállító repülőgépek számára fontos tényező, de néhány, a nagy magasságra való üzemeltetésre tervezett kutatási repülőgép, mint például az észak-amerikai X15, a hagyományos mozgatható szárny- és farokfelületeken kívül rögzített rakétamotorokat használt. Egy ilyen rendszer használata kereskedelmi repülőgépben önmagában jelentősebb biztonsági problémákat jelentene, mivel az ezekben a rendszerekben használt hajtóanyagok igen reaktív jellegűek, például a koncentrált hidrogén-peroxid (HTP).

    
válasz adott 25.03.2018 14:36
forrás

Olvassa el a címkéken szereplő egyéb kérdéseket