Mit neveznek, ha egy film megszakítja a fantázia illúzióját?

51

Mit hívnak, ha egy film megszakítja a fantázia illúzióját? Például egy karakter beszél a kamerával, vagy más módon megszakítja a karaktert, így a film sérti a fikció illúzióját.

    
készlet Tyler Durden 06.03.2016 00:18
forrás

5 válasz

115

Tágan ismert, mint A negyedik fal megszakítása .

Breaking the fourth wall is when a character acknowledges their fictionality, by either indirectly or directly addressing the audience. Alternatively, they may interact with their creator (the author of the book, the director of the movie, the artist of the comic book, etc.).

Wikipedia kidolgozza a negyedik falról:

The fourth wall is the imaginary "wall" at the front of the stage in a traditional three-walled box set in a proscenium theatre, through which the audience sees the action in the world of the play. The concept is usually attributed to the philosopher, critic and dramatist Denis Diderot. The term itself was used by Molière. The fourth wall illusion is often associated with naturalist theatre of the mid 19th-century, and especially with the innovations of the French director André Antoine.

The restrictions of the fourth wall were challenged in 20th-century theatre. Speaking directly to, otherwise acknowledging or doing something to the audience through this imaginary wall – or, in film, television, and video games, through a camera – is known as "breaking the fourth wall".

    
válasz adott 06.03.2016 00:22
forrás
61

A Walt nagyszerű válaszának mellett szeretném hozzáadni ...

A "hitetlenség felfüggesztése" elvesztése

Amikor valami történik, hogy "megszakítja a fantázia illúzióját" a közönség számára, azt mondhatod, hogy a közönség már nem hajlandó / nem tudja felfüggeszteni a hitetlenségüket.

Meghatározás:

Suspension of disbelief or willing suspension of disbelief is a term coined in 1817 by the poet and aesthetic philosopher Samuel Taylor Coleridge, who suggested that if a writer could infuse a "human interest and a semblance of truth" into a fantastic tale, the reader would suspend judgement concerning the implausibility of the narrative. Suspension of disbelief often applies to fictional works of the action, comedy, fantasy, and horror genres. Cognitive estrangement in fiction involves using a person's ignorance or lack of knowledge to promote suspension of disbelief.

- source

Számos dolog okozhat, hogy a közönség már nem felfüggeszti hitetlenségüket, beleértve:

  • Meta-viccek
  • Saját referencia viccek
  • Viccek viccekről ("meta-humor")
  • Meta-reference, a metafiction technique, is a situation in a work of fiction whereby characters display an awareness that they are in such a work, such as a film, television show or book, and possibly that they are being observed by an audience. Sometimes it may even just be a form of editing or film-making technique that comments on the programme/film/book itself.

  • A negyedik fal megszakítása

Bizonyos átfedés van bizonyos pontok között. Azt is meg kell jegyezni, hogy a negyedik fal megszakítása és a fent felsorolt egyéb pontok túlnyomórészt szándékosak, a hitetlenség felfüggesztésének megszüntetése gyakran véletlen is lehet. Ha a filmesek nem adják be az elég igazságot a fantasztikus történetükbe, a közönség nem tudja felfüggeszteni az ítéletet az elbeszélés valótlanságáról. Például egyes nézők nem tudták felfüggeszteni a hitetlenségüket az # vagy Clark Kent titkosnak tartotta a személyazonosságát, maszk használata nélkül és így tovább. Más hihetetlen események, tömbnyílások, következetlenségek, vagy amikor az alacsony termelési értékek vagy költségvetési megszorítások nyilvánvalóvá válnak, stb. Hasonlóan megnehezíthetik a hitetlenség felfüggesztését.

    
válasz adott 06.03.2016 05:41
forrás
9

Verfremdungseffekt . Ezt gyakran "elidegenítési hatásnak", "távoli hatásnak" és egyre inkább "elidegenítési hatásnak" kell fordítani, néha egyszerűen elidegenítésre , távoli stb. "Brechtian elidegenedés" vagy "Brechtian elidegenedés", mert Brecht olyan fontos szerepet tölt be rá, és valóban megalkotta a verfremdungseffekt kifejezést.

A brechti befolyás miatt néha a verfremdungseffekt német kifejezést angolul fordítják le.

Mindenesetre a klasszikus Coleridgian hitetlenség felfüggesztésének szándékos beavatkozása. A leggyakoribbak azok a különböző technikák, amelyek „megtörik a negyedik falat”, ami azt jelenti, hogy nem hajlandó úgy tenni, mintha a falak látnák a karaktereket, nem pedig a közönséget (a színháztól eltérő médiához hasonlóan használatosak, mint például a közvetlen kamera monológok, karakterek, amelyek arra irányulnak, hogy az olvasónak át kell lapoznia az oldalakon, hogy lássa, mi történik a következő helyen, stb.), bár az egyéb olyan szándékos törésekre is kiterjedne, amelyek segítik a hitetlenség felfüggesztését és a karakterekkel való azonosítást, mint valami kitalált , mint például a munka módjának megváltoztatása; egy realista stílusú film, amely hirtelen musicalvé válik, váltás az élő cselekvés és az animáció között, megvitatva egy telkek piacképességét, ahogy az előrehalad, lehetővé téve, hogy az utca egy színház hátsó részén látható legyen (a második fal!) és kommentálva a járókelőket a narratívában használt írási stílus stb. Olyan meta-referenciákat is lefedne, amelyek annyira szemmel láthatóak lennének a közönség számára, hogy kiemeljék a fiktív természetet, miközben „észrevétlenek” maradnak a „karakterek” által (ha egyszer kezdődik a verfremdungseffekt-nek az elképzelése, hogy milyen karaktereket észlelnek, vagy hogy a karakterek még észrevehet, hogy valami instabillá válik, és az írásokról az ujjakra természetesen jönnek az ijesztő idézetek).

    
válasz adott 08.03.2016 05:27
forrás
8

Bár ez a leggyakrabban a "negyedik fal megszakítása", a közönség és a megfigyelt láthatatlan akadály között utal, ezt is úgy tekintettem, mint "néztem a nézőre".
Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a "negyedik fal törése" gyakran a kamerán kacsintó karakterek egyikén történik. Mivel ez olyan gyakori, az általános gyakorlat nevévé vált, amelyre példaként szolgál. Például:

It’s all one big wink at the audience ... and then Schwarzenegger actually winks at the audience.

Mike Myers is one of the great fourth-wall breakers of his generation, and he peppers one project after another with assorted nods and winks to the audience.

Mindkét idézet a "25 klasszikus pillanat, amikor a filmek megtörték a negyedik falat" a következőből származnak: .

    
válasz adott 08.03.2016 12:24
forrás
3

A színpadon ezt "félre" hívják. Szó szerint a karakter elfordul és közvetlenül a közönséghez beszél. Például Hamlet tele van velük - csak keresse meg a "félre" szót.

A félretétel célja általában az, hogy tisztázza, mi történik, vagy mondja el a közönségnek, hogy mit gondol a karakter; vagy egyszerűen csak feszültség kialakítására. Shakespeare közönségét arra buzdították, hogy felvidítsanak és kiabáljanak, hogy feszültséget vagy halom rosszindulatúak vagy nevetségessé tegyenek a karakterekre a félretétek használatával. Mivel a félrevezetés a közönség javát szolgálja, a jelenet többi szereplője általában úgy tűnik, hogy nem veszi észre vagy hallja félre, bár szó szerint szó szerint.

Ez a Hamlet gyártása félretéve, körülbelül 2:05-kor kezdődik . Polonius közvetlenül a közönséghez beszél, nyilvánvalóan és Hamlet jelenlétében, és még a közönségnek is közli, hogy mit tervez Hamlet-szel, de Hamlet nem hallja, mit mondanak félre.

A moziban közvetlenül a kamerára nézve, a kamerával való beszélgetés, a fényképezőgépbe ütközés stb. szintén félreér, mivel a kamera lényegében a közönség, és ha más karakterek vannak jelen a helyszínen nem hajlandók észre. Ferris Bueller's Day Off (1986) liberális félretétet tesz , néha helyettesítőként az elbeszéléshez; még a gazember félretesz a végén.

Eltekintve a monológtól, mert monológban a karakter szó szerint beszél magára, vagy az állatokra, vagy Istenre, és nem ismeri a közönség hallgatását.

Azt állítom, hogy a félreértés nem egy teljes "negyedik fal törése", amint azt más válaszok írják le. A félretétel használata általában nem változtatja meg a történet lefolyását, pusztán a közönség elkötelezettségének fokozása. A negyedik fal kedvezőtlen megsértése, amely magában foglalja a kamerát, ez a jelenet a Spaceballs (1987) ) , ahol a gazemberek a Spaceballs: A film videomagnón keresztül keresnek, hogy felfedezzék, hová mentek a hősök. Ez nyilvánvalóan sérti a fikciót, mert nem csak a karakterek ismerik a fikciót, hanem kihasználják azt a történet folytatására.

    
válasz adott 28.06.2016 21:03
forrás

Olvassa el a címkéken szereplő egyéb kérdéseket