Mi a legkorábbi mű, amit a Science Fictionnek tekintünk?

43

Sok Jules Verne írását olvasom az 1800-as években. Nagyon egyértelműen a sci-fi. Mary Shelley Frankenstein (1818) is komoly tudományokkal rendelkezik benne.

Mi a legkorábbi, sci-fi által elismert munka?

    
készlet James Jenkins 24.12.2013 01:00
forrás

7 válasz

48

A történelem és csillagászat rajongójaként megtudtam, hogy Johannes Kepler az első Tudományfikció történetében széles körben elfogadottakat írt.

Somnium (Latin for "The Dream") was written in 1608, in Latin, by Johannes Kepler. The narrative would not be published until 1634 by Kepler's son. It is the story of an Icelandic boy who learns of an island named Levania (or The Moon) from a daemon (demon). Still Somnium presents a detailed an imaginative description of how the Earth might look when viewed from the Moon, and is considered the first serious scientific treatise on lunar astronomy. Carl Sagan and Isaac Asimov have referred to it as the first work of science fiction.

Habár, amikor az interneten kerestem, megállapítottam, hogy van valami vita, hogy mi lehet az 1. SF történet.

Lucian True History a 2. században, néhány < pastArabian Éjszakák , a A bambuszvágó meséje a 10. században és Ibn al-Nafis A Theologus Autodidactus a 13. században mindegyikben tartalmaz néhány SF elemet.

A milliárdos évszázadban: a sci-fi története alatt Brian Aldiss azt állítja, hogy Mary Shelley Frankenstein (1818) volt a sci-fi első munkája, az 1666-os < erős> Blazing World , Margaret Cavendish írta és az 1726-as Gulliver utazásai készítette Jonathan Swift, aki azt állítja, hogy ez a cím.

Mégis ... a fenti művek sok története fantáziaként jelenik meg, vagy határozottan " titokzatos " aspektusuk van számukra, például Dr. Frankenstein módszerei a teremtmény létrehozására. Nem adjuk meg a sajátosságokat, sőt Frankenstein látszólag lázas volt.

Nem csak az írók, mint H. G. Wells és Jules Verne megérkezik a jelenetre, amit a legismertebb tudományfikcióként ismernek fel maguknak. mint szinte hihető és extrapolálva a trendekből, az új technológiák lehetővé teszik a szociális szatíra betöltése közben.

Ehhez hasonlóan az 1864-es Hatteras kapitány kalandjai , Vern vagy akár Wells Az 1888-as krónikus argonauták a népszerűbb környezetben az első SF-történetnek tekinthető. Mindezek ellenére az 1930-as évekig nem kezdődne meg a Science Fiction Aranykor .

    
válasz adott 24.12.2013 09:23
forrás
20

A modern Európának korai hozzájárulásai voltak, de az SciFi sokkal idősebb, valószínűleg az 5. század elején találkozhat.

Bizonyára nehéz eldönteni, hogy melyik az első SciFi munka az SciFi, mint egy alfaji műfaj fogalma meglehetősen friss, és még most is csak lazán definiált. Mi az a Sci-Fi és mi egyszerű fantázia? Ha a diakónok szerepet játszanak a munkában, még mindig SciFi? Attól függően, hogy hol helyezzük el a határt, egy munkával vagy egy másik, mint a műfaj legkorábbi őse. Természetesen a műfajot csak nemrégiben ismerik el, de a SciFi-művek felismeréséhez használt sajátosságok nagyon régi művekben találhatók. Nem tudták a technológiát, de mi sem, amikor Star Trek történeteket hozunk létre, és olvastam valahol, hogy a Star Trek szkriptek gyakran szabványos stop-szó szavakat használnak a technológiai referenciákhoz, amelyeket később szakemberek töltenek be.

Nagyon korai modern közreműködő

A legkorszerűbb európai munkák közül, amelyekre jogosultak, két (egy másik forrás szerint) működik Hercule Savinien Cyrano de Bergerac (1619-1655), egy francia író, aki közzétették többek között a

Azt hiszem, az előbbi az első munka, amely több "ötletet" tartalmaz a Hold. wikipedia idézése:

The Other World: Comical History of the States and Empires of the Moon (L’Autre monde ou les états et empires de la Lune) was the first of three satirical novels written by Cyrano de Bergerac, that are considered among the first science fiction stories. Arthur C Clarke credited this book with being the first example of a rocket-powered space flight, and for inventing the ramjet. It was published after the author's death, in 1657.

A Geoffrey Strachan közzétett angol fordításának kivonatai elérhetőek egy privát webhelyen . A Cyrano de Bergerac iránti érdeklődést mutatják a nagyon tájékozott kozmológiai spekuláció iránt (ekkor politikai szempontból nagyon veszélyes) és a technológiai spekulációra. Például a Holdiak a beszédkönyveket használják, amelyek nagyon sokat néznek ki, a bemutatójából, mint a korai mechanikai hangfelvételek, amelyeket valójában több mint 200 évvel később találtak ki. Ez nyilvánvalóan túlmutat a fantázián és a tudományos fantasztika részén.

Egyébként ez a szerző inspirálta a Cyrano de Bergerac karakterét Edmond Rostand által játszott játék, amely a számtalan alkalommal a mozihoz igazodik ,

Egy másik korai jelölt, mint a korai tudományfikció, bár valószínűleg inkább a fantáziaoldalon, ha van ilyen az ilyen megkülönböztetés értelme, a A báró meglepő kalandjai Munchausen , melyet 1785-ben jelent meg, Rudolf Erich Raspe.

Ősi művek

A fentiek a saját tudásomból származnak, a pontossággal wikipedia.

De ha megnézed a Tudománytörténet történetét a wikipédiában, a műfaj sokkal idősebb. Anélkül, hogy visszatérnénk az ősi Mesopotámiához A Gilgamesh Epicje (több SciFi szerző által támogatott első SciFi-ként), nagyon régi művek vannak, amelyek nyilvánvalóan a tagok közé tartoznak műfaj.

Azt hiszem, a legjobb, ha elolvasom a wilipedia cikket, és ott van nincs értelme másolni ide. Csak néhány részletet idézek nagyon régi művek, amelyek jogosultak:

Ancient Indian poetry such as the Hindu epic Ramayana (5th to 4th century BCE) includes Vimana flying machines able to travel into space or under water, and destroy entire cities using advanced weapons. In the first book of the Rigveda collection of Sanskrit hymns (1700–1100 BCE), there is a description of "mechanical birds" that are seen "jumping into space speedily with a craft using fire and water... containing twelve stamghas (pillars), one wheel, three machines, 300 pivots, and 60 instruments." The ancient Hindu mythological epic, the Mahabharatha (8th and 9th centuries BCE) includes the story of King Revaita, who travels to heaven to meet the creator Brahma and is shocked to learn that many ages have passed when he returns to Earth, anticipating the concept of time travel.

Ancient Greek playwright Aristophanes' has several works that include elements often associated with the "fantastic voyage", including air travel to another world. Examples include his The Clouds (423 BCE), The Birds (414 BCE) and The Peace.

One frequently cited text is the Syrian-Greek writer Lucian's 2nd-century satire True History, which uses a voyage to outer space and conversations with alien life forms to comment on the use of exaggeration within travel literature and debates. Typical science fiction themes and topoi in True History include: travel to outer space, encounter with alien life-forms (including the experience of a first encounter event), interplanetary warfare and planetary imperialism, motif of giganticism, creatures as products of human technology, worlds working by a set of alternate physical laws, and an explicit desire of the protagonist for exploration and adventure.7 In witnessing one interplanetary battle between the People of the Moon and the People of the Sun as the fight for the right to colonize the Morning Star, Lucian describes giant space spiders who were "appointed to spin a web in the air between the Moon and the Morning Star, which was done in an instant...

A wikipédia-cikkben sokkal több van, és remélem, ez egy jó ösztönzés az olvasáshoz.

Nem kétséges, hogy a jó követelések ellenére mind a Kepler, mind a Cyrano de A Bergerac elődei voltak .

    
válasz adott 25.12.2013 00:21
forrás
10

Ezt kissé nyelvűnek ajánlom, de Larry Niven azt javasolja, hogy a 14. században a Dante isteni vígjáték a világ első kemény tudományi fikciója, és az itt javasolt egyéb javaslatok alapján ez az első sci-fi.

"The Divine Comedy is an immortal fantasy, but only time has made it so. It was the first hard science fiction novel!

It has all the earmarks. It's a trilogy. Its scope has never been exceeded. The breadth of the author's research is very apparent: theology, the classics, architecture, geography, astrology, all of the major fields of study of Dante's day."

(ez az idézet másodlagos, így ha valaki rendelkezik az eredeti példányokkal, javítson meg nekem)

Azt hiszem, az idézet utolsó része a legjelentősebb: a fantasztikus fantáziát megkülönbözteti az IMHO, hogy az sci fi megvizsgálja a kialakuló technológiák társadalomra gyakorolt lehetséges hatásait. Míg az évek során drasztikusan megváltozott az élvonalbeli forma, a Isteni vígjáték teljes mértékben kihasználta az idejének új lehetőségeit.

    
válasz adott 24.12.2013 20:20
forrás
8

Egyetértek a 22. századi Fza-val a Somnium-on, de ha kizárjuk a fantasy-elemekkel kapcsolatos történeteket, akkor az ETA Hoffmanns "Der Sandmann " 1816-tól legalább megemlítendő, mert robot / automata (Olimpia) van.

Mindazonáltal, amit a Science Fiction néven ismer fel, nagyban függ, hogy ki ismeri fel az elismerést, ezért nem vagyok benne biztos, hogy egyértelműen válaszolna erre a kérdésre.

    
válasz adott 24.12.2013 11:17
forrás
5

Úgy gondolom, Frankenstein valóban a sci-fi birodalmába tartozik, bár a fantázia elemeivel ... a könyvben a szörnyeteg inkább homunculus, mint a filmek újraélesztett teste. Az egyetlen dolog, ami sci-fi-ként viszi vissza, az az, hogy megpróbálja feltárni a filozófiai következményeket, nem pedig egy gonosz varázsló és csak desszertjeinek erkölcsi mese.

Nem ismerek korábbi jelöltet, ami valószínű.

Más, a sci-fi elemekkel rendelkező történetek / mítoszok nyilvánvalóan nem ilyenek. Talos inkább varázslatosan bronz szobor, mint egy robot. Minden más korai mitológiát ugyanolyan könnyen el lehet utasítani.

Wells és Verne a népszerűen ismert korai szerzők (elsősorban a 19. század második felében írták), bár időnként megbotlottam az első félidőben. Ezek mindenképpen az 1840-es években íródtak. Egyik sem volt emlékezetes, csak igaz hitel, hogy milyen korán írták őket, az a nap megfelelője a repülőtéri thrillernek. Frankenstein több évtizede megelőzi ezeket.

    
válasz adott 24.12.2013 06:32
forrás
4

Lucian Igaz története egy hajó által a vízparton felemelkedett hajó útját írja le, de hamarosan elhagyja ezt a fikcióhoz tartozó sci-fi ötletet, és leírja a csatákat a növényi hadseregek között. a Hold és a Nap királyságai harcolnak az olyan írók „történeteire”, akiket Herodotosz, akit Lucian gúnyol: „és mindez teljesen igaz”, hogy a punchline.

A arab éjszakák és még a korábbi források - beleértve Homert és a Védákat is - néha sci-fi elemekkel rendelkeznek, vagy olyan történeti ötleteket tartalmaznak, amelyeket az évek során a sci-fi szerzők újrahasznosítottak, de mivel a tudomány fejlődését megelőzően előzetesen tudományos vagy elő-fikciónak nevezhető.

Mary Shelley Frankenstein túl későn érkezik, az 1810-es években, amikor az irodalom fantasztikus "tudományos" és a filozófiai feltárások már 200 éve zajlanak - köztük Johannes Kepler Somnium körülbelül 1608-ban.

A Somnium a legkorábbi lehetséges jelölt, aki az első tudományos fantasztikus történet az európai tudományos korszak óta - maga a szerző, Kepler maga volt az a csillagász, aki segített a földnek a középső részéről. univerzumunk, és Somnium tartalmazza az ötlet első gyümölcseit: az első „tudományos” leírást az űrútról egy idegen világ és lakói megfigyelésére.

Elolvashatja a Kepler Somnium új angol fordítását a linken és kövesse a @SomniumProject -et a Twitteren, hogy a sorozatokról szóló tweetteket a történet teljes szövegéből írja le. További információ a Kepler Somnium és más korai tudományos sci-fi eredetéről: link

    
válasz adott 27.02.2014 19:09
forrás
4

Az Icarus és a Daedalus történetét mondom. Dude egy repülő berendezést készített, és fia ellopta -, és túlságosan bízva a technológiában, egy csillag közelébe került, és megölték. Ha ez nem Sci Fi, nem tudom, mi az.

    
válasz adott 30.06.2015 09:21
forrás

Olvassa el a címkéken szereplő egyéb kérdéseket