Miért szűnték meg a Centauri a Narnot első kapcsolatfelvételen, míg 50 évvel később baráti és segített az embereknek?

11

A 2. évadban Molari és G'Kar azt állították, hogy az első kapcsolat Centauri és Narn között 150 évvel ezelőtt volt. Az első kapcsolat a Föld és a Centauri között 100 évvel ezelőtt volt. Mindazonáltal mindkettő eredménye meglehetősen eltérő volt, bár a Föld még mindig technikailag primitív volt a Centaurihoz képest. Miért nem verekedtek el a Centauri emberek, és kihasználják a Földet, mint Narn?

    
készlet Daniel Williams 22.07.2015 16:22
forrás

1 válasz

7

UPDATE: A JMS beszélt ezzel a kérdéssel egy webchat webhelyen 1994, alapvetően megerősítve mindent, amit az eredeti válaszomban tettem :-)

What was the Centauri relationship to Earth?

The Centauri never really got around to us. They've been in a decline for a long time; the Narn occupation was one of the last of their imperialist rampages. Now they're pulling back further and further. And also as re: Earth...space is big. 100 years ago, we weren't putting out any radio or television or microwave transmissions; they can't check EVERY planet. We got overlooked for a long time by lots of different groups.

While we were in an agrarian state, and an early industrial state, we a) were of very little use, b) had little to offer, and c) came at a time when the Centauri were starting to fall back into isolationism just a bit. The Narn had the misfortune to be strategically well located, had many resources the Centauri wanted, and provided other advantages. One doesn't just conquer worlds helter-skelter; it takes time, money, effort and some blood to conquer worlds. You only choose those which offer you enough to make the process worthwhile. That simple.

Megállapították (ad nauseum), hogy a Centauri Köztársaság véglegesen csökken. Valamilyen esemény történt (soha nem írta le, de többször is utalt rá), ami a Centauri-t radikálisan megváltoztatta a politikát néhány száz évvel ezelőtt, megszüntetve a Narn világok megszállását, visszavonva saját kolóniájuk világából és megpróbálva keresse meg a potenciális szövetségeseket az űrben lévő távoli területek között azonnali ellenőrzésükön kívül.

Miért támadtak meg Narn?

  • A narnot békésen nagyrészt agrár társadalomnak nevezik. Úgy tűnik, hogy a háborús (és nagyon kifinomult) Centauri a Narnot kevésbé jobban látja, mint az állatokat; civilizálatlanul, és alapvetően saját szennyeződésükben élnek, ha saját eszközeikre hagyják.

  • A Narn világok közvetlenül a Centauri tér közelében voltak. Anélkül, hogy sokan védekező képességgel rendelkeznének, egy könnyű és meghívó célpont volt egy birodalom számára, amely megerősítette erőfölényét.

Miért nem támadtak meg a Föld?

  • Száz évnyi Narn véres megszállása után (és további száz évvel későbbi gyarmatosítások után) a Centauri-nak úgy tűnik, kevés étvágyuk van egy másik keserű konfliktusra.

  • A betolakodó Narn teljesen ellentétesnek bizonyult. Nemcsak a Centauri nem állította le a hanyatlását (JMS úgy írta le, mint "mint a brit birodalom bukása"), de a Narnot egy agrár társadalomból tolta egy erősen iparosodott társadalomba egy pillanat alatt.

  • A Centauri szövetségeseket akart, még akkor is, ha azt állította, hogy a Föld elveszett kolónia volt a Centauri Köztársaságban. Nyilvánvalóan meglehetősen gyorsan kiderült, de feltételezhető, hogy kulcsfontosságú regionális támogatót szereztek, egy milliárd potenciális munkavállalót és egy meglévő ipari bázist.

  • A Föld potenciálisan túl kemény volt a cél. Ez messze van a Centauri Prime-tól, és a hosszabb foglalkozás meglehetősen drága lehet.

A jelenetek mögött:

  • A szobában lévő elefánt az, hogy minden történik, mert a Vorlons (az időutazás megragadásával) már előzetesen látta . A Földet soha nem veszélyeztette, hogy megtámadják, mert a Vorlonok nem engedhették meg maguknak a veszélyeztetése nélkül. Nem tudják, hogy milyen nyomást hozott magának, de úgy gondolom, hogy ésszerűen biztosak lehetünk abban, hogy húzzák a húrokat.
válasz adott 22.07.2015 22:06
forrás

Olvassa el a címkéken szereplő egyéb kérdéseket