Lehet-e egy nagy repülőgépet repülni?

14

Kíváncsi vagyok, hogy a 2012-es Flight 2012-ben a fordított síknak van-e köze a valósághoz / vészhelyzethez. És ha igen, meg tudná magyarázni a mögötte levő fogalmat / aerodinamikát, vagy miért valaki valaha is ezt tenné, még utolsó lehetőségként is?

    
készlet blended 18.01.2014 22:32
forrás

2 válasz

18

A Flight (2012) filmben Whittaker kapitány (Denzel Washington) nem magyarázza meg, miért szándékosan megfordította repülőgépét, de nyilvánvaló következtetése van: mivel a vízszintes stabilizátor leereszkedett a dugóhúzójáról, és leereszkedett a leeresztési szögbe a felvonók jogosultsága a helyesbítéshez, fordított repülésnél ez az orr a horizont fölé tolja, és akár mászni, akár bódéhoz vezet.

Ebben a hozzáállásban Whittaker visszahúzta volna az üget, hogy megakadályozza a botot. A filmben ez működött. A repülőgép még mindig nem volt irányítás alatt, de már nem merült fel, és nem volt túl gyors. A légi jármű hirtelen felfelé gördülése az utóbbi másodpercben, mielőtt a talajjal érintkezik, az irreális rész. A forró harci fúvóka ezt elvégezheti, de az utasfúvóka görgősebessége túl lassú.

A film repülési vészhelyzete főként az Alaska Airlines 261-es légi járatának összeomlásán alapul 2000. január 31-én. Ebben az esetben a pilóták elakadt vízszintes stabilizátort tapasztaltak ellenőrizetlen merüléssel, és megfordították MD-80-at, hogy letartóztassák leereszkedésüket. Sajnos a valóságban sem a repülő tiszt nem töltötte be a gödröket a kacsa és a koksz: a manőver sikertelen volt, és a repülőgép összeomlott túlélők nélkül.

    
válasz adott 19.01.2014 02:33
forrás
11

A FedEx 705 szélsőséges manővereken, még fordított repülésen ment keresztül. A kapitány megpróbálta megzavarni a gépeltérítőt, míg az első tiszt harcolt vele.

Íme egy dramatizálás. Nem biztos benne, hogy ez a legjobb, de vannak mások.

A repülőgépek többsége úgy van tervezve, hogy 0 támadási szögben emelje a felvonót (egy tökéletesen szimmetrikus repülőgép nem lesz), ami azt jelenti, hogy bár nehezebb, mint egy szimmetrikus repülőgéppel, repülhet (fordítva) olyan szögben, hogy negatív szögeknél is felemelkedik. Megfordul, ha az orr nagyon magas lesz a horizont fölött, magasabb, mint a normál hozzáállású repülésnél.

Ezen túlmenően a repülőgép valóban nem épül fel az inverz manőverek elvégzésére. Jogi szempontból képesnek kell lenniük ellenállniuk a -1G-nek, de ez nem hagy sok mozgásteret a megfordítás során. A valóságban a legtöbb repülőgépet a törvényes határokon túl a biztonság érdekében tervezték. Ezen túlmenően, csak azért, mert egy légi jármű egy bizonyos terhelési határértéknek minősül, nem jelenti azt, hogy a határérték túllépése esetén katasztrofálisan meghiúsul. Kijavíthat és ráncolhat a javításon túl, de sokkal többet kell tennie, mint a szétesés. A probléma az, hogy nincs garancia.

    
válasz adott 18.01.2014 22:39
forrás

Olvassa el a címkéken szereplő egyéb kérdéseket